Sayfalar

28 Ağustos 2009 Cuma

BENİM COMBO MENÜÜÜÜM




Bu akşam oluşumun arkadaşı geldi.İkisine özel menü .Dışarıdakilerden temiz , sağlıklı ve lezzetli.Tavuk şişi kendim yapıp dondurucuya depoluyorum .Acil durumlarda iyi oluyor.Tavuk gögüslerini lokum boyutunda kesip kapalı bir kaba koyuyorum üzerine biraz soya sosu,dövülmüş sarımsak ,kekik,tavuk baharatı ve istenilen baharatlar(kimyon dondulucuya koyulmuyormuş biryerde okumuştum.),birazda sıvı yağ koyup kapağı kapatıyorum kabı sallıyorum heryeri sosu yesin diye.1 gece buzdolabında beklerse iyi olur.Çöp şişlere diziyorum.Buzdolabı torbalarına birbirinden aralıklı diklemesine koyup dondurucuya koyuyorum.İster elektrikli ızgarada ister teflon tavada pişirilir afiyetle yenir.Sebzeli Bulgur pilavını daha sonra anlatırım .Ayran benden,dondurulmuş patates dia-sa dan 1kg 2TL Bence uygun arada alıyorum iyi oluyor.( Kızartmayı evden kaldırdım senede 1-2 kere yapıyorum sağlık için :)

20 Ağustos 2009 Perşembe

İNCİR REÇELİ

Kayınvalidemin uzmanlık alanı reçel yapmak :) Şimdi yapamıyor yaşlandı .Bende tariflerini aldım.Antalyalı oldukları için her çeşit reçel yapıyorlar Turunç,patlıcan,elma vs.vs. Bizde çok reçel yenmiyor .Bende İncir reçelini yapıyorum 4-5 yıldır.Biraz uğraştırıcı ama değiyor.Erkek incir kullanılıyor ve burada (İZMİR) mayıs ayında köylüler getiriyor .Ağaçtan toplanabilir ama sütü alerji yapabilir dikkat edin.

MALZEMELER:
1 kg erkek incir
2 kg toz şeker
karanfil (istenilen kadar )
1 çay kaşığı limon tuzu
1/2 çay kaşığı göztaşı(Zehirlidir dikkatli kullanmak lazım.Göztaşı şeffaf olmasını sağlıyor. )

YAPILIŞI:

İncirleri yıkayıp kurula.Saplarını kesip 3 yerden şişle del (biryerden girip biryerden çıksın 6 delik oluyor.15 dakika haşla suyunu süz.15 dakika göz taşına yatır(incirlerin üzerine gelecek kadar suya göz taşını eritip koy) 15 dk sonra bol suyla 4-5 kere su değiştirerek hafif hafif sıkarak (yırtılmayacak şekilde ) iyice durulayın.Süzgeçe koyup süzülmesini bekle.Bu arada 2 kg şekere 2 su bardağı suyu ilave edip ocağa koy.Limon tuzu ve karanfili ilave edip kaynat.İncirleride ilave edip 1 saat pişirin.Ilıkken kavanozlara al


17 Ağustos 2009 Pazartesi

MERCİMEK KÖFTESİ

Birçok yerde mercimek köftesi yedim .Ama ya sert yada yumuşak oluyor .Ölçüsü çok önemli.Bu tarif tam tutuyor.Okuldan kalma tarifim.

MALZEMELER:
1.5 Su bardağı kırmızı mercimek
1 Su bardağı ince bulgur
1 Su bardağından 1 parmak eksik z.yağı(1 bardak olmasın )
1 Çorba kaşığı domates salçası
1 Çorba kaşığı biber salçası (salçalarımı ÖNCÜ markası kullanıyorum harika tavsiye ederim)
4 Orta boy kuru soğan
1 Çorba kaşığı kimyon
1 Çay kaşığı pulbiber(isteğe bağlı)
1/2 Demet maydanoz
1/2 Demet dereotu
6-7 Yeşil soğan(ince doğranmış)
1 Çay kaşığı karabiber
3 Çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Ayıklanıp yıkanmış mercimek 3.5 (ne eksik ne fazla ) bardak su ile ocağa konur.Kaynayınca altı kısılır.Yaklaşık 20 dk haşlanır.Ateşi kapatılıp bulgur konur ve 10 dk kabartılır.Bir tavada z.yağında ince kıyılmış kuru soğan sararıncaya kadar kavrulur. Domates ve biber salçası,tuz kimyon ,kara biber,kırmızı biber ilave edilir.1-2 kere karıştırılıp ateşten alınır çok ince doğranmış taze soğan ,maydanoz,dereotu da mercimekli bulgura karıştırılır.El dayanacak kadar olunca şekil verilip servis tabağına alınır.









AFİYET OLSUN!!!!







10 Ağustos 2009 Pazartesi

MUTFAKTAKİ EN İYİ ASİSTANIM :))

Nicer dicer ama orjinal değil :) Süper işime yarıyor.Carrefourdan almıştım.Soğan rondoda bazen çamur gibi oluyor.Hiç hoşuma gitmiyor.Soğanı bol kullananlardanım :)Bu alet süper 2 boyu var(kesme bıçağı)Soğanı halka soğrayıp üstüste koysanız bile harika kesiyor küpküpoluyor.Patateside iri bıçağıyla doğrayıncaparmak patates oluyor. Sert domatesleri küpküp kesiyor.Çok rahatlık.









BARBUNYANIN KIŞA HAZIRLIĞI

EŞİM ANTALYADAN DÖNERKEN 4-5 KİLO BARBUNYA GETİRDİ ANTALYADA AK BARBUN DENİYOR BEYAZ OLUYOR.AMA LEZZETİ SÜPER.BENDE AYIKLANDIKTAN SONRA BOLCA RENDELENMİŞ DOMATESİ TENCEREDE BİRAZ PİŞİRDİKTEN SONRA YIKANMIŞ BARBUNYAYI İLAV EDİP KAVURUYORUM (7-8 DAKİKA KADAR)SOĞUDUKTAN SONRA POŞETLERE AYIRIP HEMEN DONDURUCUYA KOYUYORUM.KIŞINDA SOĞANINI ZEYTİNYAĞINDA KAVURDUKTAN SONRA DİREK DONDURUCUDAN TENCEREYE MÜKEMMEL LEZZET MMMMM





PATLICAN KÖZLEMENİN EN KOLAY YOLU

Bu yöntemi gülgün yengemden öğrendim .10 dk közleniyor anında hazır salatalarıma bile koyuyorum.Bir restoranda yemiştim marul salatasının içinde köz patlıcan.(Adı köy salatasıydı )Ocağım kirlenmediği içinde çok memnunum :)Heryaptığımda yengemin kulakları çın çın :))



Topan patlıcan alınır.(Orta boy)Güzelce yıkanıp kurulanır.

Baş ve alt kısmından kesilir fotoğrafta görüldüğü gibi.



Üst kısmına üç yerinden bıçak batırılır,çok derin olmayacak
(Buharının çıkması için)



Ocağın teli üzerinden alınıp tam üstüne gelecek şekilde oturtulur.



Ocak yakılır.Altı çok ateşli olmasın.Ben yakınca fotoğrafını çektiğim için harlı oldu.

Yaklaşık 8-10 dakika sonra közleme işlemibitiyor ve ocak kesinlikle kirlenmiyor.Olduğunu anlamak için üzerinden bıçak batırırsanız yumuşaklığından piştiğini anlayabilirsiniz.


Ocaktan alıp ikiye bölün .Kaşık yardımıyla kabuk ile patlıcan çok rahat ayrılıyor.


Bu haftaki patlıcan biraz çekirdekliymiş:) Evet istediğniz yerde kullanabilirsiniz.



AFİYET OLSUN!!!

5 Ağustos 2009 Çarşamba

MÜTHİŞ SOSLU SALATA (3-4 KİŞİLİK )





MÜTHİŞ SOSLU SALATA (3-4 KİŞİLİK )

MALZEMESİ :

1 ADET MARUL
3 ADET YEŞİL SOĞAN
1/2 DEMET DEREOTU


SOSUN MALZEMESİ:

4 YEMEK KAŞIĞI MAYONEZ
1 YEMEK KAŞIĞI KETÇAP
1 TATLI KAŞIĞI HARDAL
1 YEMEK KAŞIĞI İNCE DOĞRANMIŞ FESLEĞEN VEYA 1 TATLI KAŞIĞI KURUTULMUŞ FESLEĞEN(BEN TAZESİNİ TERCİH EDİYORUMBÜYÜK MARKETLERDE VAR MİGROS,KİPA)
2 ADET LİMON SUYU
1 YEMEK KAŞIĞI SİRKE
6 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI (BEN 10 KAŞIK KOYUYORUM O ZAMAN MAYONEZ KOYMUYORUM )
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
1ÇAY KAŞIĞI KARABİBER

YAPILIŞI:

YEŞİLLİKLERİDERİN BİR KABA DOĞRAYIN (BEN MARULU ELİMDE PARÇALIYORUM ) SOSUDA ÇATALLA İYİCE KARIŞTIRIP ÜZERİNE BOCA EDİN .(SOSU HAZIR ŞEKİLDE BUZDOLABINDA KAVANOZDA 1 HAFTA KADAR SAKLAYABİLİRSİNİZ)BEN MALZEMEYİ AZALTIP EN SON KEÇİ PEYNİRİ VEYA IZGARA TAVUK EKLEYİP ÖĞÜN OLARAKTA YİYORUM .SİZEDE AFİYET OLSUN .

3 Ağustos 2009 Pazartesi

KELEBEK PASTANIN FOTOĞRAFI

BUDA KELEBEK PASTA .FOTOĞRAFI BULDUM NİHAYET :)


2 Ağustos 2009 Pazar

PASTA TARİFİ











OKULDA EN ÇOK YAPTIĞIMIZ PASTA ŞEKLİ BUNUN BİRDE KELEBEK ŞEKLİNDE OLANI VAR ONUN FOTOSUNU BULAMADIM BULUNCA YAYINLARIM.ÖZELLİKLE YILBAŞINDA PASTA GÖRMEKTEN NEFRET EDER HALE GELİYORDUK :)) BEN YILLARCA DENEYİMLERİME DAYANARAK OKULDAKİ TARİFİ GELİŞTİRDİM .BU PASTAYI OĞLUMUN DOĞUM GÜNÜNDE YAPMIŞTIM :)
TAVŞAN PASTA İKİ YUVARLAK PANDİSPANYADAN OLUŞUYOR.PÜF NOKTASI KESİLİŞİ .BEN TEK ÖLÇÜ VERİYORUM YUVARLAK PASTADA YAPILABİLİR.HERKEZİN KULLANDIĞI KELEPÇELİ VEYA NORMAL KALIP LAZIM.

MALZEMELER:

PANDİSPANYA İÇİN:
3 ADET YUMURTA
2 ÇAY BARDAĞI ŞEKER
1 ÇAY BARDAĞI NİŞASTA (BUĞDAY)
2 ÇAY BARDAĞI UN
1/2 PAKET KABARTMA TOZU

KREMASI İÇİN:
1/2 LİTRE SÜT
1 YUMURTA
1 PAKET VANİLYA
3 ÇORBA KAŞIĞI UN(TEPELEME)
1 PAKET ÜLKER KAKAO( KOYU OLUYOR )
6 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKER
1 ÇORBA KAŞIĞI MARGARİN(İSTENİRSE PARLAKLIK İÇİN)

YAPILIŞI:
YUMURTALARI(ODA SICAKLIĞINDA OLMALI)ŞEKER İLE ÇIRP.YOĞURT KIVAMINA GELDİĞİNDE (MİKSIRI KALDIRIP ÜZERİNE GEZDİRİNCE İZ KALINCAYA KADAR) NİŞASTA UN VE K.TOZUNU İLAVE ET(KURU MALZEMEYİ ÖNCEDEN KARIŞTIR).KURU MALZEMEYİ KOYDUKTAN SONRA ÇOK KARIŞTIRILIRSA KABARMAZ.BEN 150 DERECEDE PİŞİRİYORUM YAVAŞ YAVAŞ(ARÇELİK MİNİ FIRIN) .HERKEZ KENDİ FIRINININ HUYUNU SUYUNU BİLİR :) PANDİSPANYA SOĞUDUĞU ZAMAN KESİP ARASINI LİKÖRLÜ VEYA ŞEKERLİ SU İLE ISLATIP KREMAYI SÜRÜN.
KREMAYIDA MARGARİN HARİÇ BÜTÜN MALZEMEYİ TENCEREYE KOYUP İYİCE KARIŞTIR VE KOYU KIVAMA GELENE KADAR PİŞİR.OCAKTAN ALINCA MARGARİNİ İLAVE EDİP KARIŞTIR.

TAVŞAN PASTA İÇİN BU MALZEMENİN İKİ ÖLÇÜ YAPIN.KREMASI PASTANIN ARA KATINDA KULLANMAK İÇİN .TAVŞANIN SURATI İÇİNDE İKİ ÖLÇÜ KREM ŞANTİ HAZIRLAYIN.BEYAZ TÜYLERİ YAPMAK İÇİNDE ŞANTİYİ SÜRDÜKTEN SONRA BOLCA HİNDİSTAN CEVİZİ SERPİN.BU PASTA 12+12 =24 KİŞİLİK OLUYOR.KESİLİŞE BAĞLI :) PANDİSPANYANIN BİRİSİ TAVŞANIN SURATI DİĞERİDE PAPYON VE KULAK İÇİN AŞŞAĞIDA KESİLİŞİNİ GÖSTERDİM.SÜSLEMESİDE SİZE KALMIŞ GÖZLERİŞEKERDEN YAPILABİLİR . FOTOĞRAFTANDA YARARLANABİLİRSİNİZ.AFİYET OLSUN :)









VALLA BU ŞEKLİ PAİNTTE ANCA BU KADAR YAPABİLDİM :)) ANLAŞILMAYAN YER VARSA SORABİLİRSİNİZ. AFİYETLE........

Benim lezzetlerimide burada sunacağım :)

Arkadaşlar ben kız meslek lisesi ev idaresi-beslenme ve yemek bölümü mezunuyum .Sizlerle mutfağımdan denenmiş yemeklerimi , okulda yaptığımız lezzetleri,pratik bilgiler ve püf noktalarını paylaşacağım.Mutfakla ilgili herşey yani :)

Bu Blogda Ara

Blog Widget by LinkWithin

Hakkımda

Fotoğrafım
bir oğlum var İZMİRLİYİM :)

birileri bizi gözetliyor